Eerste 6 weken Canada - Reisverslag uit Wetaskiwin, Canada van T - WaarBenJij.nu Eerste 6 weken Canada - Reisverslag uit Wetaskiwin, Canada van T - WaarBenJij.nu

Eerste 6 weken Canada

Door: Twan

Blijf op de hoogte en volg T

16 Juni 2011 | Canada, Wetaskiwin

Hé allemaal,

Hier dan wat over wat ik hier in Canada al allemaal heb ervaren. Andere stagelopers zetten er elke paar dagen een stukje tekst op zo’n site, maar daar heb ik de tijd en zin niet voor dus bij deze hier in een keer hoe mijn eerste 6 weken hier waren:

Inmiddels alweer 6 weken in Canada, over de helft van mijn periode hier werkend en verblijvend op mijn stagebedrijf Breevliet Ltd. bij familie de Goeij heb ik het nog altijd zeer goed naar mijn zin. Ze hebben hier 400 melkkoeien en 800 hectare land in het plaatsje Wetaskiwin, net onder de grote stad Edmonton, in de staat Alberta in midden/zuid Canada...

Allereerst, de reis, was erg goed, samen met 2 andere stagelopers Jeroen en Alexander gevlogen in een mooi luxe vliegtuig van Air Canada, bietje film kijke en kaarte (met mooie plaatjes erop die ons wakker hielden). Aangekomen op Edmonton Airport moesten we even onze werkvergunning regelen bij de douane en werden we opgehaald door de vrouwen van onze stageboeren.
Zo gingen we alle 3 naar ons eigen stagebedrijf, kijken wat ons daar te wachten stond..

..En dat bleek voor mij helemaal niet tegen te vallen, een zeer mooi bedrijf, 4 jaar oud, ruim opgezette geïsoleerde stallen met op 1 locatie (bij Arjan) alle melk- en afkalfkoeien,
op de 2e locatie (bij John) jongvee en droge koeien en
op de 3e locatie (bij vader Jan) nog meer jongvee.

John en Arjan zijn 2 gebroeders die hier al 17 jaar geleden met hun vrouwen en ouders Jan en Ada heen gingen om het grotere avontuur in het agrarisch leven op te zoeken. Ze zagen hier de ruimte met lage grondprijzen ten opzichte van Nederland wel zitten.

De bazen zijn beide aardige gasten waar ik veel schik mee heb en verder hebben ze ook nog 2 vaste werknemers in dienst, en 2 vaste melkers. Één van die 2 melkers heeft overigens de universiteit gedaan, ze is daarna eerst als onderzoekster aan de gang gegaan maar is later koeien gaan melken voor John en Arjan omdat dat hier beter verdiend als onderzoekster..
Van de werknemers zijn er 3 canadees en 1 nederlander, allemaal aardige mensen. Bij 2 van die werknemers, Karel van 25 en Nick van 24 zit ik hier samen in een appartement, echt veel schik, elke avond paar pilsjes pakken en samen avondeten maken wat ongeveer 9 van de 10 keer een vette hap is want koken kunnen en zoeken we niet.

De eerste weken was het vooral veel werken in en rondom de stallen. Op het land was het nog nat dus daar konden we nog niet aan de gang. Op het bedrijf werd het voeren van de kalveren een taak van mij, verder enkele keren per week mee melken en groepen rondjagen.
De koeien worden namelijk in 4 groepen gemolken; verse koeien (<100 dgn.), vaarzen, hoog productief en laag productief.
In de 3e week hier was het land droog genoeg om te bemesten, dit wordt door de loonwerker gedaan welke eerst met 1 ploegje voor de drijfmest kwam en 1 voor de vaste mest.
3 fendts (930 en 933) met 34 kuubs giertanks en 1 fendt 820 aan de mixer met pomp.
Later kwam er ook nog even een 2e ploeg hier meerijden, op andere locaties rondom Edmonton was het namelijk overal te nat omdat het daar regende.
Zo waren er even 6 tractoren met 34 kuubs giertanks (met ketsplaat!), 2 tractoren voor de mixers, 3 vrachtwagens met mestspreiders en 1 dikke volve loader hier tegelijk alle mest aan het wegrijden, enorm!

En zo konden wij een paar dagen later ook op het land aan de gang, alle grond klaar gaan leggen om te kunnen zaaien. Eerst discen (schijfeggen), daarna cultuvatoren en als laatste klaarleggen met de door te (tand)eggen.
Een hele klus deze ongeveer 200 hectare even zo snel mogelijk te bewerken zodat ie gezaaid kan worden. Karel begon eraan met het discen, dit nam ik later ook van hem over en zo wisselde we elkaar af. Elke quater (zo noemen ze de percelen hier van elk 64 hectare) 3 keer discen; 1 keer in de lengte, dan in de breedte en dan nog een keer in de lengte.
Vervolgens gingen we deze percelen nog cultuvatoren, dit heb ik allemaal gedaan, en dan nog eggen, wat Karel weer allemaal deed.
De olie van de fendt 926 moeten we elke keer na een dag discen bijvullen, en elke dag diesel tanken waarvan er ook een tankje van 530 liter diesel op een dag doorheen ging, zo hard heeft de tractor met discen te trekken en dus zuipt ie daarbij ook flink.
Nu nog een paar hectare te gaan (ongeveer 40) en dan kan er daar ook gezaaid worden.

Naast een fendt 926 hebben ze hier ook nog een fendt 712 met voorlader, een case 5240, een catapillar loader, 2 case bobcats en 2 john deere gators. Verder wat machines zoals een 5 schaars ploeg, 2 acht meterse culivators, op het moment 2 mengwagens een eigen vrachtwagen met lange oplegger en nog wat spul meer. Alle machines zijn getrokken, zowat niets is hier in de hef.

Waarschijnlijk (en hopelijk) worden de werkdagen na al het landwerk weer iets korter, normaal beginnen we om 4 of 6 uur s’morgens en werken we tot 8 uur s’avonds, met een ruime middagpauze tussen half 2 en half 4. Maar nu in deze drukke tijden duren de dagen wel eens tot 11 á 12 uur s’avonds en hebben we een korte middagpauze, dan bende wel bekaf naar zo’n dagje. Maar zolang het nog zo’n mooi werk als dit is heb ik weinig te klagen.
Je kunt veel schik hebben met de bazen hier maar het zijn wel echt gewoon kei harde ondernemers, voordat ze boer werden heeft John nog bij de mariniers gezeten en Arjan bij de Marine.
Ik kan me nog goed herrineren dat ik in mijn eerste week hier om 4 uur moest beginnen, ik werd net wakker en het was 4.03, direct werd er op de raam gebonst en hoorde ik roepen; EE, WAT DENKIE ERVAN?! Met het echte flevopolderse nederlands accent zoals Arjan dat nog heeft, wel lachwekkend maar sindsdien ben ik geen dag meer te laat gewest..

Een paar quaters zijn al gezaaid, deze hoefden niet bewerkt te worden, hier hebben 2 dikke new holland en john deere kniktractoren van 485 en 425 pk zomertarwe en koolzaad gezaaid.
Hiervoor moest constant zaaizaad en kunstmest aangevoerd worden zodat er 24 uur per dag gezaaid kon blijven worden. Zo werd er met 2 vrachtwagens veel op en af gereden van de fabriek naar het land. Ik mocht daarbij ook een paar vrachtjes rijden, echt super locht! Achter het stuur van een 500 pk vrachtwagen, eigenlijk heel makkelijk rijden, was een automaat, maar uiteraard wel goed opletten op de weg, vooral met afslaan.

Afgelopen week heb ik ook nog wat kunstmest die over was gestrooid met de 712 en getrokken kunstmeststrooier, ook mooi werk en nog niet zo makkelijk als ik dacht.

Verder is er natuurlijk ook nog elke dag het werk op stal, af en toe eens mee melken, groepen rondjagen en kalveren voeren. Het voer zo’n 10 keer per dag aanschoven met de bobcat. Het voeren wordt altijd door John gedaan en soms door Arjan. En zo zijn er natuurlijk nog een heel aantal wekelijkse of maandelijkse klusjes meer die we op stal doen.
Vorige week is overigens de eerste Beddingmaster van heel Alberta hier op bedrijf in werking gegaan. Dit is een grote machine welke constant mest vanuit de put aangevoerd krijgt en eerst de mest in dunne en dikke fractie scheidt en vervolgens deze mest heel langzaamaan anorganisch maakt door deze te verhitten tot 140 tot 150 graden fahrenheit waardoor alle bacteriën eruit gestookt worden. Dit anorganisch product kan vervolgens weer als boxvulling gebruikt worden. Het is een erg dure machine maar als het goed is kan deze zichzelf na ongeveer 10 jaar draaien terug verdienen omdat er fiks bespaard gaat worden op zaagselkosten, op het moment worden er namelijk maar liefst 50 ton (1 vracht) zaagsel per week gebracht wat 3 keer per week in de boxen gestrooid wordt.
De capaciteit van de nieuwe Beddingmaster is tot 600 koeien dus ze zijn hiermee klaar voor de toekomst, nu hoeft deze dus geen volle dagen te draaien omdat er maar door 400 melkkoeien mest geproduceerd wordt. Als het goed is bereikt de Beddingmaster binnen enkele weken zijn hoogste temperatuur en zal de mest anorganisch zijn zodat deze in de ligboxen kan.

Alle koeien hier worden hier door het spuiten van hormonen in dracht gebracht, er zijn standaard protocollen van hormonenbehandeling bij alle koeien. Dit werkt volgens John en Arjan hier efficiënter omdat ze werken met een grote koppel koeien en zo nooit een tochtige koe missen en circa 70 % van het vee direct na 1e inseminatie drachtig hebben.

Zo bereiken ze hiermee ook een tussenkalftijd van slechts 395 dagen waardoor de melkproductie daardoor ook stijgt. Dit is van groot belang om de opbrengsten zo hoog mogelijk te houden, de verse koeien produceren namelijk het beste en aangezien de melkprijs hier maar liefst 78 dollarcent of terwijl zo’n 50 eurocent is willen ze natuurlijk zoveel mogelijk melken. Quotumprijs daarbij is overigens wel 17000 dollar per kg te leveren vet.
De preventieve toepassing van ovulatiesynchronisatie is natuurlijk erg gemakkelijk qua arbeidsgemak doordat er eenvoudig met schema’s en protocollen gewerkt wordt.

Temperatuur hier is in graden celsius én fahrenheit, momenteel is het 22 graden celcius of terwijl 71,5 graden fahrenheit.
Oppervlakte land is niet in hectares maar acres, 1 hectare is ongeveer 2,5 acre.
Er zijn hier geen meters maar feets, 1 meter is 3,3 feet.
Inhoud is niet in liters maar in gallons. Zo hebben ze hier bijvoorbeeld een mestopslag (lagoon) van 1.000.000 gallon wat circa 3800 m3 is.
Natuurlijk zijn hier geen euro’s maar dollars, canadese dollars om precies te zijn, 1 euro is op het moment 1,43 in dollars waard.
De benzineprijs is hier slechts 1,17 in dollars, dat is zo’n 82 eurocent, echt niks! Diesel is circa 1,30 dollar. De diesel is hier duurder als de benzine simpelweg omdat er meer dieselauto’s (veel trucks) rondrijden. In europa zijn er meer benzineauto’s daarom is de benzine bij ons duurder.

Het dorp Wetaskiwin waar we hier vlakbij zitten telt 12.500 inwoners en is dus eigenlijk meer een stad maargoed, er zijn veel fastfood ketens in het dorp en er zijn een stuk of 8 autodealers (Chevrolet, Toyota, Ford, Dodge, GMC, Pointac&Buick, Mustang en Jeep) welke bijna alleen maar dikke trucks en pick-ups verkopen. Echt canadees/amerikaans zijn er ook een 20 á 30 fastfood ketens in het drop, o.a.; MacDonalds, KFC, Wendy’s, TimHortons, Boston Pizza, Subway en BurgerKing.
Verder zijn er nog een stuk of 15 liquir stores, of wel; drankwinkels in Wetaskiwin!
Iedereen kan hier een drankwinkel beginnen, er zijn amper regels voor en daarom zijn er zo veel, ze controleren wel overal streng op leeftijd en alle drank is enorm duur, voor een kist van 24 flessen betaal je minstens 55 dollar, dat is ongeveer 40 euro, veels te duur maar onmisbaar in ons appartement.

Laatst stond ik hier ook even gek te kijken toen ik wakker werd. S’avonds toen ik rond half 11 ging pitte was het nog ongeveer zo’n 20 graden, en toen ik s’morgens wakker werd lag er ineens sneeuw! En dat op 5 juni nog, wel lache opzich, apart klimaat hier.
Zo komen er hier ook veel windhozen voor, is mooi om er precies in te gaan staan, voel je echt de draaiende wind aan je trekken. Tornado’s komen hier helaas alleen zelden voor, wel jammer, leek mee vet om eens een in het echt te zien.

Als laatste, we zijn natuurlijk al wat rond wezen kijken in de omgeving met enkele stagelopers, elkaars bedrijven bezoeken, de omgeving bekijken, een paar keer naar de kroeg en bioscoop (hangover 2 en fast 5 gezien) geweest, ooit een beetje jagen. En natuurlijk, goed wezen stappen. Dat is echt mooi hier, we zijn allemaal om het weekend vrij, dus ene weekend werken volgende vrij, en dan nemen we het er goed van.. Elk vrij weekend nog op stap geweest, in Red Deer en Edmonton en daarbij al veel schik gehad. In Red Deer naar de Billy Bobs en nog een discotheek en in Edmonton op White Avenue rondgeweest, dat is zo’n beetje het stratumseind van Canada hier, een hoop kroegen en wat goeie discotheken. Daar volgen ook nog wel foto’s van maar ik weet niet of daar alles van vertoont kan worden.. haha.

Afgelopen weekend is trouwens de jaarlijkse wild cow milking hier in het dorp geweest, dat is een toernooi waarbij je in 3 dagen 3 wedstrijden hebt waarbij je met een team van 3 personen wilde koeien moet proberen te melken, dit zijn koeien van het longhorn ras, met enorme horens dus nog niet bepaald de makkelijkste en minst gevaarlijkste ook. Daarom moet je ze ook vooral met de lasso zien te vangen, dan 1 man het touw strak, de 2e op de horens vliegen en vast proberen te houden en de 3e de koe zien te melken. Uiteraard deden we is mooi met een team van 3 stagelopers hier mee, we moeten toch wat meemaken nu we hier zijn he..
Het begon vrijdagavond al maar toen moesten wij nog melken vandaar dat wij als ‘team The Flying Dutchmen’ pas zaterdag middag van start gingen.
Alexander kon het beste lasso’en dus al snel was besloten dat hij dit zou gaan doen, wanneer hij de koe had zou ik op de horens springen en proberen deze stil te houden en Jeroen zou hem gaan melken, zo hadden we afgesproken.
Dit was echt super vet, aan het begin stonden we wel even te kijken van ho shit die zij wild en hebben facking grote horens maar toen de bel van start ging renden we net als de andere 27 andere gekken achter de koeien aan en zetten even mooi ons verstand op nul en vlogen erop.
De 1e dag (zaterdag) was het al een aardige start voor ons, Alex ving na enkele lassopogingen een koe, ik hield zijn horens (eerlijk gezegd met grote schrik) vast en Jeroen molk haar. Helaas net buiten de tijd geëindigd die dag.
Die dag erop op zondag ging het ondanks de enorme kater (zaterdag avond rodeo after party, goed gezopen met uiteraard bier en moonlight shotjes van maar liefst 95% alcohol, onvoorstelbaar, je brand je keel tot hel, en daar hebben we zelfs nog ge-countydanst) heel erg goed, nu wisten we een beetje hoe we het moesten aanpakken en dus gingen we supersnel van start en Alexanders eerste lassoworp was raak, we vingen als eerste een koe! Vervolgens sprong ik op zijn horens en begon Bas (wie deze dag in Jeroen’s plaats meedeed) de koe te melken, helaas had één ander team in tussen tijd ook een koe gevangen en zei waren wat sneller met melken waardoor wij net 3 seconden later met het potje melk terug kwamen gerend bij de jury, maar een zeer nette 2e plek van de 9 teams waarvan de meeste al veel vaker hadden meegedaan. Het was echt superlocht om mee te maken en we hebben er veel schik gehad!

Ook waren er op ditzelfde evenement daarna nog rodeo wedstrijden waar we nog zijn wezen kijken, hier deden we alleen toch maar eventjes niet aan mee, dat ging er helemaal wild aan toe, zijn echte getrainde rodeoriders op wilde stieren, vet om te zien. We hebben er weer een mooi weekend op zitten.

De dag erop (maandag) nog even naar de strippers geweest hier, dat is hier een heel normaal uitje en Karel had een vip pakket gewonnen met een prijsvraag dus moesten we er erg genoeg even heen, op maandagavond. Eerste keer dat ik er kwam, was wel lachten en ik kwam niet onder een lapdance uit die de werknemers van mijn stagebedrijf me cadeau gaven..

Nou nog een paar weken stage, flink werken en dan mooi vakantie, eerst 2 weken rondtrekken met 4 andere stagelopers hier in Canada, naar een paar grote steden, een keer naar Amerika, de Rocky Mountains in en dergelijke, keer met een quad rondberen daar, en dan teruggekomen in Nederland direct de volgende dag met de kameraden naar Mallorca, ik heb d’r zin in manne!

De groeten aan iedereen, hier vanuit Wetaskiwin, Alberta, Canada

En zoals ze hier zegge, see you later!

Greets from the canadian farmboy / mooiboer
Twan

Link naar de foto's:

• 17 Juni 2011 - 06:52

Anke:

super leuk om te lezen allemaal! jij vermaakt je daar wel!
    voor dat beetje heimwee dat je misschien hebt, komt volgende week een mooie foto voor boven je bed!

Mallorca word zeer zekers zeeer gezellig! daar zul je de schade wel in moeten halen!

xxx

• 17 Juni 2011 - 18:58

Thea Van Santvoort:

wat geweldig dat jij dat doet
    hoe durf je het wilde koeien melken .
    hopelijk gaat alles verder alles naar wens. wij lezen alles nog een keer en volgen je
    groeten van ons allemaal

• 17 Juni 2011 - 18:59

Cas:

Haha volgens mij gaat daar alles op een iets grotere schaal dan hier. T ziet der uit als een geweldige ervaring man. Veel succes nog de laatste weken he.
    Na Mallorca wel ff een pilske drinke he.
    Werk ze en leer ze nog!
    Groeten Cas

• 17 Juni 2011 - 23:06

Rick:

this n heel verhaal maar ik zie dat je t naar je zin hebt dus. Kun je mis nog n foto van die quad maken:P
    groeten rick
    en veel plezier nog bro

• 17 Juni 2011 - 23:06

Rick:

groeten rick
    en veel plezier nog bro

• 18 Juni 2011 - 03:13

Jeroen:

ik zei net tegen jou dat ik komende week een verslag ging maken.
    verwacht daar maar lang niet zoveel van als wat jij ervan gemaakt hebt.
    maar t is hier inderdaad geweldig mooi en we hebbe veel plezier.

wanneer vatte we dr weer inne?:P
    gr

• 18 Juni 2011 - 08:06

Sebastiaan De Visser:

Hee Twan,

Gaaf om zo je verhaal te lezen man.
    Gij maakt het ook mooi daar.
    De foto's die ik heb gezien van dat Wild cow milking zijn echt gaaf.

Groeten, ook aan de andere mannen

• 18 Juni 2011 - 12:15

Euhj Mooi Boer:

ge het het wel erg goed voor elkaar daar, zo te lezen en zo te zien aan de foto's.
    die tractors zien er echt mooi uit.
    nog 6 weken en dan bende alweer thuis. 1 dag, en dan gelijk naar mallorca. ge het ut er maar druk mee. :P

gr eddie

• 19 Juni 2011 - 10:19

Wessel:

super maotje netjes komt goed daar met jou. nog un paar weken en dan mallorca!!!!!

• 19 Juni 2011 - 22:05

HH:

Dan denk ik dat ik er veel werk van maak om elke weet een bericht te plaatsen,

Weg zelfvertrouwen

Zien van het wiekent wel weer Twan

• 20 Juni 2011 - 11:51

Jan En Brigitte:

heeeeeeeeeee, twan wat super voor je dat je het naar je zin hebt en een prachtige kans om te ervaren hoe het er ergens anders op de wereld aantoe gaat.groetjes en snel tot ziens.

• 21 Juni 2011 - 11:44

Mandy:

Komt helemaal goed met jou lees ik ;)
    nog heel veel plezier daar!
    xx

• 25 Juni 2011 - 04:55

René Van Leuken:

Ha Twan, je maakt nogal wat mee.
    dat harde werken zul je hier ook wel meoten maar de rodeo zul je zelf wel kunnen regelen hier. Dat is nog nieuw en zal zeker volk trekken. Ik vind wel dat je over je werk en zuipen veel kunt vertellen maar over de strippersclub ben je veel te kort. Ik kan me niet voorstellen dat dat minder indruk op je heeft gemaakt dan het harde werken.
    We zullen het er nog wel eens met een goede pot bier over hebben.
    Werk en vergeet vooral niet te genieten.
    Groeten uit Lithoijen van Karin, René joep & Rens

• 30 Juni 2011 - 06:32

Tante Anne:

Wow Twan, ben een kei trotse tante.
    Wat een belevenissen zeg, we hebben het er hier met elkaar wel eens over: hoe zou Twan het maken. We horen het natuurlijk ook van jullie pap en mam, maar zo een verslag lezen maakt het wel heel echt om je avonturen te volgen. Cas had al eerder gereageerd.
    Echt geweldig om dit zo mee te mogen maken, maar ook knap hoe goed je het allemaal doet.
    En dan nog een mooie rondreis voor de boeg, Heel veel plezier nog en geniet ervan.
    heel veel groeten van ons allemaal

• 06 Juli 2011 - 08:02

Fam. De Groot:

Hallo Twan,
    Zo te lezen mis je ons niet echt!!
    Houden zo. Nog even werken en dan vakantie!!
    Heel veel plezier, en tot kijk...
    groeten van de hele famillie.

• 08 Juli 2011 - 17:41

Tom Korsten:

Ha Twan,
    Is wel mooi daar, lees ik in jou mooi verslag! Je hebt er ook meer vrouwen gezien als koeien!

Nog veel plezier!!

Groetjes Fam. Korsten

• 14 Juli 2011 - 21:08

Thea Van Santvoort:

hoi twan nog 1 dag en dan begint je vakantie daar geniet ervan veel plezier met z'n allen